2017. jan 13.

A csupa élet bogyó: a csipke

írta: IldiSzilvi
A csupa élet bogyó: a csipke

Lehullott a hó. Összevissza csúszkálunk, hol a latyakban, hol a mélyülő hóban, hol a kocsik által felvert sárban. Mit tehet ilyenkor a honpolgár saját egészségéért? És a tavaszi fáradtság elkerülésére? A földből semmi nem látszik ki, de van egy növény, amit ilyenkor is szüretelhetünk, és ráadásul jótékony hatása mesze felülmúl minden boltban kapható vitamint vagy egyéb feltámasztó szert. A csipkebogyóról van szó. Apró piros bogyói most is feltűnőek, meg-megszakítják a hó fehérségét.

Mitől olyan különleges ez a növény? Azt már tudjuk, hogy a hidegtől, a hűvös, szeles időtől jól véd minket a C-vitamin. Ez nem csak ránk igaz, hanem a csipkebogyóra is. Az elmúlt napok mínusz tizenhat fokait azért csak ez a növény vészeli át sértetlenül, mert olyan magas benne a c-vitamintartalom, hogy „nem fázik meg“ :-)

Piros színe hívogató, ám amikor bekapjuk legtöbben azonnal fuldokolni kezdünk az idegesítően és irritálóan szőrös magokon. Ez van. Nyápicok vagyunk. Ismerek olyan erdőjárót, aki simán bekapja megrágja és lenyeli.

Nem köpdös, köhög vagy fuldoklik.

De a három éves kisfiamnak anno nemigen adtam volna így a szájába.

Viszont a csipkebogyó biztonságos bekebelezésének van egy titka. Illetve két titka. Az első, hogy ahogy leszedted most még ne edd meg, vidd be a szobába egy órára kettőre, hogy felengedjen, különben csak fagyinak jó.

A másik, hogy fogd a felolvadt bogyót virágos végével lefelé hat ujjad közé (hüvelyk, mutató és nagyujjak) úgy, hogy a száras végét letéped, és a hat ujjaddal finoman kifelé nyomod a héja és magjai között réteget képező finom lekvár szerű anyagot, amit egyszerűen lenyalogatsz, vagy beszippantasz a bogyóról. Így szépen sorban tízet húszat nyugodtan egyél meg, de nem dobd ki a maradék bogyót, hanem áztasd be forrásvízbe vagy ha az nincsen akkor valamilyen ásványvízbe, és mosd ki.

Ez azt jelenti, hogy belenyúlsz a tálba és a kezeddel egyenként szétmorzsolod a bogyókat, amíg azt érzed, hogy a magokról is héjáról is a lehető legjobban lemosódott minden lekvár vagy szaft, ha úgy jobban tetszik. Amikor ez megvan, akkor szűrd át egy kis lukú szűrőn, és a levét idd meg.

Ez akkora adag C-vitamin dózis, ami mellé már nem nagyon kell kiegészítő. Egyetlen kis bogyóban több c-vitamin van, mint egy nagy citromban. Ha megeszel tízet húszat, elképzelheted, mekkora dózisban kaptad!

Ráadásul nagy mennyiségben magadhoz veszel A, B1, B2, P és K-vitaminokat. Segíti a zsírok égetését, ami télen, különösen Karácsony után igen jól jön. Ha a téli időszakban kissé sokat dolgoztunk, vagy a főnök a nyakunkra hágott és a guta kerülget, akkor is nagy segítség a jótékony csipkebogyó stresszoldó és immunerősítő hatása.

Dohányosoknak ajánlható különösen, ha még nem jutottak el a szilárd elhatározásra, hogy leszoknak, mert a dohányzás rengeteg c-vitamint von ki a szervezetből. Ezen kívül megerősíti az erek falát, fokozza a vér sebességét, ami szintén nem jön rosszul, mivel a dohányzás alapvetően egy folyamatos, de érzékelhetetlen légszomjat idéz elő a szervezetben, ami egyébként nem ritkán vezet pánikrohamhoz, aminek nehéz tisztázni az okait, mert az emberek többsége valóban nem érzékeli, hogy légszomja lesz.

Bátran adjuk gyermekeinknek egészen kis kortól, mert a csipkebogyót nemigen lehet túladagolni, és ilyenkor januárban nagyon finom, édes az íze, nem savanykás, mint október-november táján. Jól erősíti a kicsik és nagyok csontjait, vagyis idős korban sem megvetendő. Ha valaki savanyúnak érzi, akkor az egész bogyót mossa ki a fent leírt módon és mézezze meg ízlés szerint.

Ilyenkor télen már nemigen van a bokron levél, de ha tavasszal, amikor virágzik a csipke, meglátogatjuk a bokrokat, szedhetünk a szirmokból és a levelekből is, és megszárítva tegyük el őket. A virágok szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele viszont pont ellenkezőleg: hasfogó. Milyen különös a természet!

A kis szőrös magokban pedig E-vitamin bujkál, amit úgy nyerhetünk ki, ha 24 órán át áztatjuk a kimosott bogyókat, vagy frissen leisszuk a levét, majd a maradék magra, szőröcskékre és héjára új vizet töltünk és azt hagyjuk állni 24 órán át. a magokból ez idő alatt kioldódik az E-vitamin, aminek nagyon fog örülni az összes kültakarónk. Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket és a hajszálakat. semlegesíti a szabad gyököket.

Még jobbat teszünk magunkkal, ha a magocskákat szépen át meg lemossuk, és hidegen sajtolt olajba tesszük, amit pár nappal később salátára öntünk, leszűrve. Az E-vitamin zsírban oldódik, így az olaj megfelelőbb vivőelem a számára. Ezt rendszeresen végezve nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy az egész testünk rugalmas és fiatalos maradjon.

Szólj hozzá

edzés egészség természet életmód vitamin