2016. jún 24.

VÁROSLIGET - halott rigók a zöld szigeten

írta: IldiSzilvi
VÁROSLIGET - halott rigók a zöld szigeten

Hihetetlen! Európa egyik első számú kulturális szabadidőparkjává válik a Liget!

Az a Liget, amelyik, mint ti is tudjátok, itt van Budapest szívében. Azt állítják, hogy a zöld területet mintegy 10 ezer négyzetméterrel növelik meg. Gondolkodóba estem: 10ezer nm? AZ kb 15ször nagyobb, mint az én telkem. Az én telkem elég kicsi. Ettől kellene hasra esnünk? És honnan veszik hozzá a területet? Nézem a térképet, de akárhogy forgatom, bárhonnan nézem, a Ligetet házak, utak, város veszi körbe? Kit fognak kitenni a 10 ezer nm elnyeréséhez? De ráadásul, amikor végre nekifognak bármit is csinálni, akkor nem nő, hanem csökken a zöld terület.  A fák és madarak világnapján!!! Jönnek, vágnak, fákat döntenek, benne döglik a fióka.  Kit érdekel?

Engem

Amikor kicsik voltunk, ide jártunk korizni. Aztán ide hozott apa a Közlekedési múzeumba. Téged zavart, hogy az épület úgy néz ki, mintha egy úttörő rémálmából pottyant volna eléd? Engem nem. Amikor elég nagyok lettünk, megnéztük a másik két nagy épületet is ott a sok szobor két oldalán. Na oda már csak akkor mentünk be, ha ezért külön ötöst osztottak művtöri órán. Tudjátok, ott áll az a sok király, meg vezér, akik  kővédermedve  (talán a döbbenettől) várják, hogy egyszer végre tényleg megérkezzünk ide, ahol egy nagy szív dobog. Ott állnak egy óriási oszlop körül, amin hányszor megcsodáltuk az angyalt, kezében a kettős kereszttel és a Szent koronával. Észrevetted, hogy toprongyban áll az angyal? Csak olyan magasan van felettünk, hogy a rongyai úri palástnak tűnnek. Érdekes felfedezés nem? Ha valakik elég magasan állnak feletted, úrinak tűnik a toprongyosságuk is.

Aztán végigizgultuk a Királydombon az István a Királyt, és amikor elég idősek lettünk, hogy belássuk, mozgás nélkül zsírosak leszünk, mint egy ábráscet,  róni kezdtük a köröket a ligetben. Három és fél kilométer- Tökéletes kör.

Köztünk szólva egyszer sem éreztem, hogy ebből az összképből hiányozna még egy negyedmillió túrista, aki odajár megcsodálni Európa első számú kultúrális szabadidőparkját.

Ha nagyobb lesz a játszótér, attól az anyáknak még ugyanúgy a munkahelyükön kell gürizniük a politikusok fizetésének egyhuszadáért, és ugyanúgy nem hozzák majd ki csemetéiket, akiknek kötelező jelleggel kell délután négyig az iskolában unatkozni.

Viszont jó hír, hogy a sok új épületet, mind fel lehet avatni, villogó vakuk és a koncra leső újságírók hadai körében megcsillantva az úri toprongyokat. És a hír száll, a nép értesül a nagy jótéteményről: új és nagy és modern Liget született. Itt is le lehet ülni (kutyát persze soha többé nem lehet bevinni) túllszoknyában a makulátlanul tiszta, őrzött, csövesmentes padokra. Épp csak nem cukormázból lesz az egész, hogy nyalhassunk. Persze, ha valaki mégis megkóstolná az egyik új épületet és esetleg mézeskalács ízt érez, akkor azért fogjon gyanút...

Szólj hozzá

politika sport közélet művészet életmód Városliget