2017. jan 13.

A limonádé - egyszerű, de nagyszerű

írta: IldiSzilvi
A limonádé - egyszerű, de nagyszerű

Miért írok a limonádéról? Egyszerű. Mert egyszerű és nagyszerű. Mindenki tudja, hog sokat kell(ene) innia. Sokat? Elég lenne eleget! Ezt gyakran nem egyszerű vízből fedezni. Sok más folyadék pedig nem alkalmas erre. Na de a limonádé...!

Miért is nagy találmány a limonádé?

Alapja ugyebár a víz, amiből a testünk legnagyobb részt áll. Ezzel máris fél sikert értünk el, na de most jön a pompás plussz: kell bele cukor és citrom. Ha van némi sütnivalónk, akkor messze elkerüljük a fehér cukrot, mert ha nem is olvastuk a Cukorblues című örökbecsű alkotást, azt azért 2017-ben már mindenki tudja, hogy a fehércukor méreg. És ez nem túlzás! Vitaminrabló, ásványi anyag rabló, dehidratál, legyengíti az immunrendszert és tönkreteszi a bélflórát. Milyen szerencse, hogy itt van nekünk a nádcukor, de mégjobb, ha mézet használunk, és akkor jöhet bele a friss finom citrom.

Amiért ez az itóka sokkal jobban esik nekünk a Bahamák egyik hófehér homokkal borított strandján az kérem egy nagyon egyszerű titok: A citrom héja.

Na mármost a tájékozott, tudatosan élő ember tudja ugyebár, hogy a citrom nem Magyarországon terem, hanem elég messze ahhoz, hogy a gyümölcsért aggódó mágnások, pánikszerűen lefújják érésgátlóval, tarósítószerekkel majd, amikor megérkezik, érésgyorsítóval, amelyek mindegyike vegyszer, és egyik sem hat ránk kedvezően - hogy finom legyek. Ez a tény azomban hidegen hagyja a mágnások aggódó lelkét, csak a gyümölcs megfelelő állapota izgatja őket, hogy amikor a mi keresgélő tekintetünk a citromra téved, az ínycsiklandozóan zamatosnak, csodásan sárgának, feszesnek és egészségesnek tűnjön, mi pedig megvegyük.

Nagymamáink egy percig sem morfondíroztak rajta, hogy az Olimposz üvegbe töltött citromlének vajmi kevés köze van az eredeti gyümölcshöz, így mindannyian egyöntetűn ezt kaptuk nyáron a limonádéba, télen az Earl Grey teába. Ezért aztán frenetikus élményben van részünk a Bahamákon, amikor a közeli bokorról leszüretelt gyümölcs cakli-pakli belekerül a limonádénkba.

Van a citrom héjának egy sajátságos olaja, aminek kesernyés, fanyar, csodálatos ízétől megbokrosodik a limonádé.

Ha ilyet szeretnénk a Bahamai nyaralás milliós költségei nélkül, akkor csak annyi a dolgunk, hogy elzarándokoljunk a spárba, vagy a biopiacra, és biocitromot vegyünk. Az Aldiban is mindig van. Ha így nézzük, a biocitrom máris nem olyan drága.

Szóval a vízben elkeverjük a mézet és a citrom levét, majd belekarikázzuk a citrom héját. Nincs benne semmi bonyolult. Sőt olyan egyszerű, hogy az üdítőital gyártók frászt kapnak tőle.

Ezt lecserélhetjük lime-ra, de megbolondíthatjuk a limonádét friss gyömbérgyökérrel, vagy rózsavízzel. esetleg mindkettővel. a vendégeinket ilyen itókával kínáljuk, számíthatunk rá, hogy hozzánk járnak majd nyaralni.

Természetesen nem rejthetjük véka alá, hogy a víz az egyetlen igazán tökéletes szomjoltó. De ha választanunk lehet a cukros üdítők és egy finom limonádé között, akkor ne habozzunk az utóbbi mellett dönteni. Nem fogjuk megbánni. Egyéb költségeink mellett hosszú távon az orvosi költségeinket is csökkenteni fogja.

 

...

Szólj hozzá

egészség életmód víz böjt